Sandraktheis.com

Hur kan jag minska såpopera effekt på min LED-TV?

Hur kan jag minska såpopera effekt på min LED-TV?
Trots namnet är såpoperan effekten inte slösa potentialen i din flashiga nya tv genom att titta på samma gamla visar varje dag. Istället är det relaterat till hur TV-skärmen bearbetar videofilmer. För de flesta tillverkare är såpopera effekten en avsiktlig funktion för att förbättra visning under vissa omständigheter, men om du inte gillar det, det är oftast lätt att inaktivera i din TV: s inställningsmeny.

Den såpopera Effect


Liksom många delar av TV-skärmen tittande, är termen "såpopera effekt" något subjektiva, och olika användare kan ha olika erfarenheter. Det enklaste sättet att tänka mig att det är att tänka på hur en dagtid tvål och en hög budget actionfilm varje ser. Normalt tvålen kommer att känna mycket mjukare, kommer varje rörelse vara ultramjuk och verkar nästan långsam, och det hela kommer att se lågbudget; filmen ska kännas mycket skarpare, och rörelsen kommer att känna mycket snabbare tempo med en förhöjd tydlighet.

De bakomliggande orsakerna


Den såpopera effekten slutligen kommer till matte. Filmhalt brukar spelas in med en hastighet av 24 bilder per sekund. Innehåll som producerats för TV i USA varierar vanligtvis från strax under 24 bildrutor per sekund till 30 bilder per sekund - men moderna tv-apparater kan visa film i mycket högre grad, till exempel 240 bilder per sekund eller mer. Ibland TV-apparater hanterar denna skillnad genom att helt enkelt upprepa varje bildruta ett visst antal gånger. Ibland siffrorna inte fungerar så smidigt, så att uppsättningen har att använda en annan teknik, såsom att upprepa vissa ramar mer än andra, eller att kombinera information från två olika ramar för att skapa en konstgjord bild.

LCD Problem


Jämfört med den teknik som används i andra typer av TV-apparater, flytande kristaller är relativt långsam att ändra tillstånd, vilket ökar risken att tittaren kommer att märka en huggande förändring i bilden från ram till ram. För att kompensera för detta, LCD-TV använder ofta lägen där de skapar många artificiella bilder så att de flesta eller varje bildruta som visas är bara något annorlunda från sin föregångare. Ibland förändringstakten mellan var och en av dessa bilder - både verkliga och artificiella - är så långsam att såpoperan effekten blir synlig.

Stänga av


Eftersom såpopera effekten avsikt skapad av en specifik inställning, kan du nästan alltid stänga av det här i inställningsmenyn. Tricket är att bestämma namnet på funktionen, som tekniskt kallas rörelseinterpole bearbetning, men tillverkarna har olika namn för det, som LG: s TruMotion, Samsungs Auto Motion Plus och Sonys Motion. Som en tumregel, leta efter en inställning som innehåller "Motion"; om du inte kan hitta en, leta efter "Clear" eller "Smooth" i namnet. Rådgör med din TV manual som du kanske kan tilldela olika lägen för olika ingångar såsom en kabelbox eller Blu-ray-spelare. Detta innebär att du kan dra nytta av läget medan du tittar sport-TV, men stänga av den för att titta på film på skiva.

Möjliga nackdelar


Oavsett om det är bättre att ha en bearbetningsläge rörelseinterpole påslagen är enbart en fråga om personlig preferens. Vissa tittare föredrar att titta på filmer utan den, helt enkelt eftersom vissa människor tenderar att förvänta filmer att titta på ett visst sätt. En teori är att biobesökare förväntar fiktiva filmer att ha en mycket levande, skarp och något orealistiskt känsla jämfört med "verkliga livet" film som dokumentärer. En nackdel med att stänga av sådan läget är att läget också kan minska vibrationer. Judder orsakas med 24fps filminnehåll som din TV kan visa några bilder mer än andra. Till exempel i scener där bilden ändrar snabbt, som när kameran panorerar, kan vibrationer skapa den oroande effekt som ime är allt så lätt att påskynda och sedan sakta ner.