Sandraktheis.com

Vad är funktionen av en ljudförstärkare i en tv?

Ljud Komponenter i en TV


En typisk TV har flera komponenter som är ansvariga för att reproducera ljudspåret som ingår i TV-signalen. En televisionssignal, antingen analog eller digital, innehåller både bild- och ljudinformation. Det är en uppgift för tunern och mottagare för att fånga denna information och separera de två signalerna genom en process som kallas demultiplexering.

Demultiplexeringen är motsatsen process multiplexering, som både bild- och ljudsignaler till en signal för sändning. Beroende på din TV-setup, en satellitmottagare, kabelbox, audio / visuell mottagare eller din TV utför denna demultiplexering. Både digitala och analoga signaler är multiplex, men med olika tekniker.

Komposit videosignaler, med de välkända röda, vita och gula uttagen, är TV-signaler som redan har demultiplexeras. De röda och vita trådar bär ljudsignalen.

Förförstärkare


En ljudsignal som har behandlats av en mottagare består av en mycket låg amplitud (lågspänning) elektrisk signal. Denna signal först kommer in en förförstärkare, eller förförstärkare.

Syftet med förförstärkaren är att manipulera de ljudsignaler före full förstärkning. Denna manipulation innebär öka eller sänka olika delar av signalen (bas, diskant), skapa några specialeffekter (surroundljud) och ofta variera loudness olika delar av ljudsignalen för att rymma känsligheten hos det mänskliga örat.

Efter bearbetning av preamp, är signalen fortfarande inte tillräckligt kraftfull för att driva en högtalare.

Förstärkare


Ljud som produceras av en tv kan lätt bli 10.000 svängningar per sekund (hertz). Utsignalen från förstärkaren tvingar den styva kon i en högtalare att oscillera och skapar tryckvågor i luften. Din örat upptäcker dessa tryckvågor, och uppfattar dem som ljud.

Starta, stoppa och ändra riktning på ljudet från högtalarna görs av magneter, och kräver en betydande mängd elenergi.

Funktionen för en förstärkare är att omvandla den relativt svag signal på förförstärkaren till en elektrisk signal som är exakt samma frekvens som förförstärkare utgång, men på en mycket högre spänning och strömnivå. Dessa strömnivå är tillräcklig för att driva en högtalare.

Väl utformade förstärkare introducerar mycket minimal distorsion i denna signal, vanligen betydligt under förmågan hos ett mänskligt öra att urskilja. Ljudförstärkare kan utgångs hundratals eller tusentals watt, men bara för mycket korta intervaller. Genomsnittlig makt är typiskt under 1 watt för normala lyssningsnivåer.