Sandraktheis.com

Hur man installerar en katalysator i en GMC Sonoma

Beroende på vilket år och vilken motor du har i din GMC Sonoma kommer att diktera svårighetsgrad och typ av katalysator som du behöver för utbyte. Före år 2000 var konvertern ansluten till avgassystemet bakom främre avgasröret i den populära 4,3-liters motor. Under år 2000 blev katalysatorn främre avgasrör som är mycket mer utmanande och svåra att ta bort och ersätta.

Instruktioner


Hur man installerar en katalysator i en GMC Sonoma


•  Lyft GMC Sonoma allt upp på bilen hissen. Ladda alla verktyg och den nya omvandlaren i verktyg vagn / fack och rullar över nära dig under Sonoma, men ur vägen. Sätt på skyddsglasögon.

•  Leta upp och ta bort syresensorer. I den främre Y-pipe konverteringsprogrammet kommer det att finnas tre syresensorer. I den äldre typen av Sonoma, finns det bara en syresensor. Leta reda på pluggar för tråden och dra dem med hjälp av skruvmejsel för att trycka in på klippet låset. Använd spärr och syresensorn socket ta bort sensorerna. Om det behövs, kan du behöva värma röret upp lite med facklan att extrahera dem. Låt dem svalna om du behövde facklan.

•  Skruva syresensorn (s) i den nya omvandlaren, men tillämpar ett tunt lager av anti-beslagta smörjmedel på gängorna först. För Y-rör med tre sensorer, se till att sätta rätt sensorn i rätt port. Var noga med att inte dra för att förhindra stripp ut trådarna i sensorn (s).

•  Tänd facklan med anfallare och värma upp en mutter på grenröret stud i taget (för den främre Y-pipe-omvandlare). När muttern är körsbärsröd, placera tryckluftspistol, förlängning, vridning och hylsa på den och ta bort muttern. Om omvandlaren är ansluten till den främre röret, skär de tre bultar och muttrar med facklan på båda sidor om flänsen, sedan använda hammaren och stansen att slå resten av bulten ur flänsanslutning.

•  Skär två eller tre skruvar och muttrar ur den bakre flänsen anslutningen på omvandlaren med hjälp av facklan. Skär bulten på båda sidor av flänsen och slå resten av bulten från flänsen anslutning med hammaren och en stans. Var försiktig på den sista bulten som omvandlaren kommer att separera från avgassystemet. Ta på handskarna och ta bort den gamla omvandlaren.

•  Installera den nya katalysatorn börjar med inloppet först (närmast motorn). Montera packningen (s) och sedan trä på nya grenrörspinnbultar för Y-pipe-omvandlare eller ersätta bultar och muttrar på omvandlaren som är ansluten till den främre röret. Använd ett bulthuvud och bricka på ena sidan och en låsbricka och en mutter på andra sidan av flänsen.

•  Dra åt muttrarna på grenröret med pistol eller dra åt muttrar och skruvar på flänsanslutning, med hjälp av pistolen på ena sidan och hålla bulten stadigt med en hand skiftnyckel på den andra.

•  Byt packningen och hårdvara på den bakre anslutningen av katalysatorn. Placera bulthuvud och underläggsbricka på ena sidan och låsbrickan och muttern på den andra sidan av flänsen anslutningen. Dra med pistolen på muttern sidan och håll bulthuvudet med en hand skiftnyckel.

•  Anslut syresensor (er) tillbaka in i kontakten (s).

•  Ta bort verktyget vagn och annat skräp från under Sonoma, sänk lastbil och starta motorn upp. Höj den tillbaka upp och kontrollera om eventuella läckor avgas kommer från anslutningarna grenrör, fläns eller syresensor. Dra åt vid behov.

Tips och varningar


  • Några av de mycket äldre GMC Sonoma ansökningar hade en främre fläns anslutning till främre avgasrör och var klämma-ansluten till mittröret / ljuddämparen och hade ingen syresensor. Proceduren för att ändra skulle vara densamma förutom klämanslutningssidan skulle behöva värmas med facklan och vridas loss. En klämma skulle behövas för att koppla utloppet hos omvandlaren.