Sandraktheis.com

Användning av optisk fiber

Användning av optisk fiber
En optisk fiber är en flexibel och mycket tunn fiber som kan överföra ljus från den ena änden till den andra. De flesta optiska fibrer är gjorda av kvartsglas, men en del är gjorda av plast, såsom polymetylmetakrylat. Plast fibrer används ofta i program som inte kräver långa överföringar, inklusive medicinska instrument, belysning och hemelektronik. I kommunikationssystem, är fibrer buntas in kablar för långdistansöverföringar.

Kommunikationssystem


Optiska fibrer kan användas i kommunikationssystem, såsom telefoner, TV och datornätverk. De är speciellt användbara i långdistanskommunikation, som ljus utbreder snabbt genom fibern. Den optiska fibern erbjuder också mycket låg dämpning för att minimera användningen av repeatrar i långdistans kommunikationssystem såsom transkontinentala kablar. Enligt Pelin Aksoy i "Information Technology i teori," optisk fiber kan också ersätta metall i hårdvara.

Belysning


Optiska fibrer används ofta i dekorativa belysningstillämpningar, såsom konstinstallationer och konstgjorda julgranar. Optiska fibrer kan också användas i miljövänliga konstruktioner, routing solljus från taket till mörkare delar av byggnaden. Enligt webbplatsen Patent Storm, kan optiska fibrer också kopplas med LED-lampor och sedan användas i sittbeläggningar för bilar, som ger färgrika belysningseffekter.

Medicin


Användning av optiska ljusledare för visning kroppen går tillbaka till 1880, då en böjd glasstav användes för att belysa kroppshåligheter, säger Casimer DeCusatis i "Fiber Optic Essentials." Idag är optiska fibrer som används i endoskopi och laserkirurgi för att nå inuti kroppen på ett mindre invasivt sätt. Förutom användning på människor, är optiska fibrer också användas i veterinärmedicin.