Sandraktheis.com

Lödteknik

Lödteknik
Lödning är processen att gå med två bitar av metall med en uppvärmd kombination av legering och tenn kallas lod. Löd kan appliceras med en ficklampa, eller med en lödkolv. Lödning är en grundläggande färdighet mest kan lära sig med övning och tålamod.

Lödkolv


Om du använder en lödkolv, måste spetsen vara fri från smuts för att säkerställa en riktig obligation. Du kan rengöra järnet genom att torka det ofta med en ren, fuktig svamp eller dyna gjord av metallnät. Efter rengöring järnets spets, re-tenn den med en tunn beläggning av smält lod. Det är viktigt att hålla järnet inte för varmt, inte för kallt, men bara rätt. Doppa aldrig strykjärnet i vatten eller flux. Effekterna kan vara mycket farligt. Hantera alltid järnet försiktigt vid lödning för att undvika brännskador.

Löd


Välja en kvalitet löda medel, delvis inte använder en gammal lod som innehåller bly. Bly lod är nu olagligt på grund av risken för blyförgiftning från vatten som färdas genom bly-lödda pipor.
Se siffrorna på toppen av förpackningen av lodet. Dessa siffror visar mängden tenn och legeringar i lodet. Den första siffran är tenn, är den andra legeringen (exempel: 30/60). Ju högre tennhalt, desto ljusare lodet och starkare obligationen.

Nyttiga verktyg


Vissa verktyg kan vara användbara i ditt lödning: ett ljus med förstoringsglas för intrikat arbete; ett litet skruvstäd eller kretskort innehavaren kan fungera som en tredje hand medan du löda; en avlödningsstation kan vara till hjälp om du gör ett misstag. Processen innebär att man använder en pump-liknande verktyg för att ta bort lodet från kretsen, så du kan försöka igen för att få det rätt.